جرثقیل سقفی وسیله ای می باشد که جهت تغییر محل و جابه‌جایی اشیا و قطعات متفاوت صنعتی درسالن های سوله در کارخانه ها قابل استفاده می باشد.

جرثقیل سقفی دو ریل موازی داشته که در طول محل سوله نصب شده و جرثقیل سقفی به چند طریق می تواند بر روی این ریل سوار شده و بارهای مختلف را جابه‌جا کند. بهترین وسیله برای محیط های بسته و سرپوشیده، جرثقیل سقفی می باشد که اشیا سنگین را حمل می کند.

گفتنی است که جرثقیل سقفی در انواع مختلفی وجود دارد که هر کدام کاربرد خاص خودشان را دارند. برای نمونه انواع جرثقیل سقفی شامل گونه های بکسلی، زنجیری، تک پل، دو پل، آویز و بالابر سقفی می باشد. کاربرد جرثقیل سقفی مربوط به تغییر مکان اشیا و قطعات می باشد.

در واقع اکثر وسایل سنگین را با استفاده از این جرثقیل جابه‌جا می کنند. در مورد مراحل ساخت جرثقیل سقفی باید عرض کنیم که دارای سه مرحله خرید بالابر از خارج، تامین قطعات لازم و ضروری مانند موتور گیربکس های طولی، ورق، مواد چرخ، بلبرینگ و برخی موارد دیگر، و مرحله نهایی مربوط به طراحی و ساخت و نصب قطعات می باشد.

 ابتدا بالابر اصلی را از خارج از کشور تهیه می کنند، سپس قطعات کلی و لازم را تهیه کرده و در نهایت توسط مهندسان، مرحله ساخت و طراحی و نصب صورت می گیرد. تقسیم بندی جرثقیل سقفی بر اساس نوع کارکرد، شکل و فرایند، و نیروی بالابرنده که می تواند به صورت دستی، برقی یا پنوماتیکی باشد، صورت می گیرد. البته این جرثقیل های سقفی از قدیم وجود داشتند و امروزه با پیشرفت علوم مهندسی سازه و مکانیک، تغییرات بسیار زیادی در ساختار این جرثقیل های سقفی ایجاد شده است.

 

حتما مقاله ساخت سالن سوله و انواع آن مطالعه فرمائید.

 

 قطعات تشکیل دهنده جرثقیل شامل کالسکه که برای حرکت عرضی و با توجه به نوع جرثقیل می تواند به دو صورت تک پل یا دو پل باشد، پل جرثقیل سقفی که از جنس پروفیل های استاندارد یا تیر ورق بوده، کلگی ها جهت حرکت طولی در کنار موتور گیربکس که به صورت های مختلفی ساخته می شود و سیستم کنترل و برق رسانی جرثقیل می باشد. در این مطلب در مورد ماهیت جرثقیل سقفی و نکات مربوط به آن مطالبی را بیان می کنیم.

جرثقیل سقفی در انواع مختلف بکسلی، تک پل، دوپل، زنجیری وجود دارند.

بررسی انواع مختلف جرثقیل سقفی

در این قسمت در مورد انواع مختلف جرثقیل سقفی و کاربرد آن ها صحبت خواهیم کرد:

  • جرثقیل تک پل
  • جرثقیل دوپل
  • جرثقیل دروازه ای
  • جرثقیل نیمه دروازه ای
  • جرثقیل بازویی
  • جرثقیل دیواری

جرثقیل سقفی تک پل طول کمتر از 25 متر داشته و برای امور ساده و جابه‌جایی های سبک کمتر از 20 تن قابل استفاده می باشد. این نوع از جرثقیل ها بهترین کیفیت را داشته و می توانید نوعی آن ها را طراحی و نصب کنید که وزن خالص کمتری داشته باشند و در هزینه های نصب نیز صرفه جویی کنید.

البته این نوع از جرثقیل ها ایراداتی نیز دارند. این جرثقیل ها به گونه ای هستند که نمی توان راهروی مخصوص تعمیرات عرضی را در محل مورد نظر نصب نمود و در نتیجه ارتفاع بالابر جهت استفاده پایین خواهد بود و محدودیت خواهد داشت.

جرثقیل سقفی دو پل برای امور سنگین و در سالن سوله که دهانه بیشتر از 25 دارند قابل استفاده هستند. یکی از مزیت جرثقیل سقفی دوپل ایجاد راهرو تعمیرات عرضی می باشد که به راحتی می توان انواع قطعات مانند گیربکس، تابلو برق و برخی قطعات دیگر را تعمیر و بازسازی کرد.

 مقدار ارتفاعی که این نوع جرثقیل آن را پوشش می دهد نسبت به جرثقیل تک پل بیشتر می باشد، در نتیجه کارایی بیشتری دارد. جرثقیل سقفی دروازه ای در بیشتر سوله صنعتی مانند مراکز سنگ بری و مکان هایی که فضای بزرگی دارند، نصب می شوند. اجزای تشکیل دهنده این نوع از جرثقیل های سقفی شامل تیرک افقی مشبک، دو یا چهار پایه جهت نگهداری و استحکام، و قطعات جانبی مانند قرقره و … می باشد.

جهت حرکت به هر سه صورت طولی و عرضی و عمودی بوده و تا 30 تن ظرفیت جابه‌جایی را دارند. جرثقیل سقفی نیمه دروازه ای نیز مشابه جرثقیل دروازه ای می باشد، اما توانایی و تحمل کمتری نسبت به جرثقیل دروازه ای دارد. قابلیت این جرثقیل ها کار کردن به صورت 180 یا 360 درجه می باشد و شعاع بیشتری را جهت کار پوشش می دهند.

جرثقیل سقفی بازویی در سالن ها و کارخانجات قطعه سازی مصرف دارند و به صورت دستی تا 180 درجه قابلیت تغییر جهت را دارند.

جرثقیل سقفی دو پل، کاربرد زیادی داشته و برای جابه‌جایی های سنگین قابل استفاده می باشد.

طول بازوی این جرثقیل ها حدود 6 متر بوده و ظرفیتی بین 5 تا 10 تن را تحمل می کنند. جرثقیل دیواری کاربرد بسیار زیادی داشته و در سالن های سوله قابلیت نصب را دارند و در هر ارتفاعی قابل نصب هستند

. قابل ذکر است که این نوع جرثقیل ها سرعت های مختلفی دارند که برای هر نوع بار و اشیایی قابل استفاده هستند و می توانیم بالابرهای زنجیری و سیم بکسلی را در این نوع جرثقیل ها جهت سهولت کار نصب کنیم.

مسائل ایمنی هنگام کار و مدیریت HSE  با جرثقیل سقفی

رعایت برخی نکات هنگام استفاده از جرثقیل سقفی ضروری است که در ذیل بیان می کنیم:

  • بازدید و بررسی روزانه توسط اپراتور
  • توجه به سالم بودن قطعات جرثقیل
  • به رفت و آمد افراد در حیطه کار با جرثقیل توجه کنید.
  • عدم قرار دادن بارها به صورت معلق
  • عدم اعمال بار اضافی به دستگاه

در حالت کلی کار کردن با این دستگاه ها کمی سخت است. حتما آموزش های صحیح و اصولی را ببینید. بازدید روزانه اپراتور و مهندس مربوطه الزامیست.

 هیچگاه با قطعات معیوب فعالیتی انجام ندهید، زیرا کوچک ترین مشکل، بزرگ ترین حادثه را می آفریند. قبل از شروع به کار آژیر و تذکرات لازم را به افراد بدهید تا در اطراف جرثقیل حضور نداشته باشند.

هیچوقت بار را به صورت معلق و بدون هیچ پایداری خاصی رها نکنید. بارهای اضافی را به هیچ عنوان به دستگاه تحمیل نکنید، زیرا هر لحظه امکان آزاد شدن و افتادن بارهای سنگین از ارتفاع وجود دارد که بسیار خطرناک می باشد.

توصیه ما به شما این است که حتما نکات ایمنی و امنیتی لازم را در نظر بگیرید و سپس اقدام به کار بکنید، زیرا کوچک ترین خطا و اشتباه، خسارات سنگینی را از نظر جانی و مالی به وجود می آورد.

هنگام کار با جرثقیل سقفی، نکات ایمنی و امنیتی را رعایت کنید.

دیدگاهی یافت نشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *